Osteopathie voor baby's en kinderen in Hilversum

Contact

Veel baby's en kinderen worden door een osteopaat gezien. Daarvoor hoeft een kind geen duidelijke klachten te hebben. De osteopaat kan uw baby 'controleren', voelen of er te veel spanning in het lichaam aanwezig is en eventuele blokkades met zachte handgrepen opheffen. Veel ouders die zelf weleens bij een osteopaat zijn geweest, laten hun kind op deze manier controleren. Andere ouders komen bijvoorbeeld op advies van familie, vrienden, via het consultatiebureau of andere wegen. Vaak is er dan wel 'iets aan de hand', zoals veel huilen of andere klachten.

Vanaf welke leeftijd?

Het is nooit te vroeg om een baby te behandelen. Vaak wordt gezegd dat baby’s en jonge kinderen geen structurele spanningen in hun lichaam kennen. Eventuele klachten zouden altijd vanzelf wel weer overgaan. Het klopt dat sommige klachten na verloop van tijd verminderen maar een baby huilt niet voor niets. Huilen is een signaal van het kindje om aan te geven dat er iets aan de hand is. De osteopaat kan vele baby’s en kinderen enorm helpen, wat het leven van het kind én van de ouders sterk verbetert. Denk bijvoorbeeld aan  klachten als huilbaby's, overstrekken, voorkeurshoudingen, niet op de rug kunnen liggen, (verborgen)reflux, etc.

Afspraak maken

Rondom de geboorte

De geboorte is een stressvolle gebeurtenis, ook voor de baby. Het hoofdje en de rest van het lichaam staat onder grote druk als het door het bekken van de moeder gaat. Dat geeft soms opvallende plekken aan het hoofd en/of lichaam, die normaal gesproken vanzelf weer verdwijnen. Soms verloopt de bevalling moeilijk. Een keizersnee, stuitligging of gecompliceerde geboorte kunnen de nodige complicaties opleveren. 


De spanningen die daardoor ontstaan in het lichaam van de baby gaan niet altijd vanzelf weer over. Tijdens de groei kan deze lichamelijke spanning een juiste ontwikkeling in de weg staan. Het kind voelt zich dan niet lekker of ontwikkelt zich asymmetrisch. Het kan bijvoorbeeld zijn hoofd slecht naar één kant draaien. Veel en langdurig huilen kan ook een gevolg zijn van fysieke spanningen.

De behandeling

De osteopaat onderzoekt het hele lichaam op een manier die voor het kind prettig is. Hij kan bijvoorbeeld spelletjes en boekjes gebruiken om kinderen tijdens een behandeling wat af te leiden. De meeste kinderen ouder dan vijf jaar kunnen goed stil liggen en luisteren naar verhaaltjes of een bandje.