Kinderen

De osteopaat behandelt ook baby's en kinderen. Daarvoor hoeft uw kind geen duidelijke klachten te hebben. De osteopaat  kan uw baby 'controleren', voelen of er spanning in het lichaam is en eventuele blokkades met zachte handgrepen opheffen. Veel ouders die zelf wel eens bij een osteopaat zijn geweest, laten hun kind op deze manier controleren. Andere ouders komen bijvoorbeeld op advies van familie, vrienden, via het consultatiebureau of andere wegen. Vaak is er dan wel 'iets aan de hand', zoals veel huilen of andere klachten. 

Welke leeftijd?

Het is nooit te vroeg om een baby te behandelen. Vaak wordt gezegd dat baby’s en jonge kinderen geen structurele spanningen in hun lichaam kennen. Eventuele klachten zouden altijd vanzelf wel weer over gaan. Het klopt dat sommige klachten na verloop van tijd verminderen, zoals bepaalde vormen van oorpijn. Maar de osteopaat kan vele baby’s en kinderen enorm helpen, wat het leven van het kind én van de ouders sterk verbetert. 

Welke klachten?

U kunt bijvoorbeeld terecht met een huilbaby, of met een kind dat niet goed kan zuigen of slikken tijdens het voeden.

Na de geboorte

De geboorte is een stressvolle gebeurtenis, ook voor de baby. Het hoofdje en de rest van het lichaam staat onder grote druk als het door het bekken van de moeder gaat. Dat geeft soms opvallende plekken aan het hoofd en/of lichaam, die normaal gesproken vanzelf weer verdwijnen.Soms verloopt de bevalling moeilijk. Een keizersnee, stuitligging of gecompliceerde geboorte kunnen de nodige complicaties opleveren. De spanningen die daardoor ontstaan in het lichaam van de baby, gaan niet altijd vanzelf weer over. Tijdens de groei kan deze lichamelijke spanning een juiste ontwikkeling in de weg staan. Het kind voelt zich dan niet lekker of ontwikkelt zich asymmetrisch. Het kan bijvoorbeeld zijn hoofd slecht naar één kant draaien. Veel en langdurig huilen kan ook een gevolg zijn van fysieke spanningen.

Het onderzoek

De osteopaat onderzoekt het hele lichaam op een manier die voor het kind prettig is. Hij kan bijvoorbeeld spelletjes en boekjes gebruiken om kinderen tijdens een behandeling wat af te leiden. De meeste kinderen ouder dan vijf jaar kunnen goed stil liggen en luisteren naar verhaaltjes of een bandje.